fredag 6 december 2013

Hjälpte du också Mandela att stoppa apartheid?

- Pappa, berätta mer om han Svensson Mandela!

Min dotter ville höra mer om Nelson Mandela när jag för några år sedan hade varit i Sydafrika och utbildat människorättsadvokater om jämställdhet, införlivad rasism och emotionell kompetens.

Nu är han död. Jag vill passa på att lyfta det faktum att Mandela, ANC och deras systerorganisationer lyckades engagera massor av människor och organisationer runtom i världen till stöd i deras arbete mot apartheidregimen. 

Sista året på högstadiet, 1985, arrangerade jag och mina vänner Operation Dagsverke till förmån för COSATU, en fackförening som stred mot apartheid. Vi ordnade så att alla elever fick ledigt från skolarbetet en dag för att istället arbeta hos företag, grannar eller släktingar. Lönen för det arbetet skänktes till COSATU. Vi ordnade föreläsningar och filmvisningar. Vi väckte engagemang och spred kunskap. Vi deltog i bojkotten av sydafrikanska varor.

Vi fick många med oss. Och vi hade en hel del emot oss, folk som tyckte att det inte var någon idé, inte något som vi kunde påverka. Och en del som inte ens tyckte att det var något större fel på apartheid.

Sverige och svenska organisationer var trots vår litenhet som land väldigt betydelsefulla som stöd för ANC och andra organisationer. 

Moderaterna var det enda parti som motsatte sig sanktioner mot apartheidregimen, bl.a. med Ulf Adelsohns famösa argument att "de stackars negrerna blir utan jobb". (http://www.svt.se/nyheter/sverige/vi-var-for-lika-rostratt-for-man) Och med argumentet i en motion underskriven av Carl Bildt att: 

”Det är inte hållbart att säga att just en form av förtryck eller förtryck i ett speciellt land är särskilt motbjudande.”

Tack vare Nelson Mandelas och många andra både svarta, färgade och vita sydafrikaners kamp, tack vare omvärldens påtryckningar på Sydafrika, inklusive kultur- och varubojkotter, blev situationen till slut ohållbar för den vita minoriteten. 

Motståndarna, de tveksamma, de uppgivna hade fel. Det gick att få bort apartheid. Och det var värt att göra. Min insats och min risk var väldigt liten jämfört med vad många andra gjorde, men likafullt bidrog den till att avskaffa apartheid.

Om du också på något vis engagerade dig mot apartheid då för decennier sedan, var stolt över att ha bidragit till dess fall.

Värt att fundera på idag: Vilka rörelser, vilka frågor, är det jag ser som för stora och för svåra för mig att påverka? Jag slår vad om att du kan göra skillnad idag, som har stor betydelse för världen och många miljoner människor om något decennium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar