tisdag 1 oktober 2013

Tack Hassela-rörelsen!

Idag lämnar jag mina uppdrag i Hasselarörelsen, där jag arbetat sedan 2001.

Jag har lärt mig massor om engagemang, vuxenansvar, konflikthantering, utbildning och värdet av relationer, både av människor i Hasselarörelsen och av elever, lärare och annan skolpersonal som jag mött på de utbildningar jag hållit.

Ni som känner mig vet att jag har många järn i elden. Några gånger varje år har jag funderat på om jag kanske borde begränsa mig, fokusera  mer på ett fåtal grejer. Varje år har jag kommit fram till att jag vill fortsätta som jag gör, men inte i år. På årets semester landade jag i att jag nu vill fokusera mer på de andra teman jag engagerar mig i: män, jämställdhet och lyssnande.

Ett par veckor in på terminen insåg jag också att Hassela Solidaritet och Hassela Helpline nu befinner sig i det läge som jag tidigare har tänkt mig som idealläge för att själv gå vidare.


Vad jag lämnar
Verksamheten drivs av ett stort antal kompetenta eldsjälar. Och vi har flera verksamheter i gång som är i växande.

Hassela Movement, ett framgångsrikt arbetsmarknadsprojekt som hittills lett till att ett stort antal unga Malmöbor fått arbete och att barn- och ungdomscoach etablerats som ett nytt yrke på flera skolor. Vi får intresse från flera kommuner om att starta upp även där. 

Framför allt har Movement lett till att en väldig massa ungdomar börjat se sig själva som viktiga aktörer i vårt samhälle. Deltagare i Movement har bildat Hassela Ungdomsrörelse, som växer och syns allt mer. Ni såg dem förmodligen i Almedalen.

Eldsjälarna bakom Hassela Vänpunkt driver studiestöd och fritidsaktiviteter för och med ensamkommande flyktingungdomar i Malmö. Verksamheten är mycket uppskattad av både ungdomar, volontärer och kommun, och kommer under kommande året att utökas.

Vår seminarieverksamhet tar oss runt hela landet med uppskattade och välbesökta seminarier om både afghansk kultur och cannabis.

Vi har flera hundra regelbundna givare, vars gåvor bl.a. gör att vi kan driva vår mångspråkiga rådgivning Hassela Helpline vidare utan externa medel. Vi har ett snabbtest för cannabisrökare och ett djupare självtestet för cannabisrökare

Jag började driva projekt för Hassela-föreningen i Skåne år 2006. Och sedan något år blomstrar allt detta utan att jag är särskilt inblandad. Den dagliga verksamheten leds sedan ett par år av andra än mig, och bättre än jag någonsin gjort.

Tack till alla som varit med på vägen - och till alla ni som tar denna viktiga organisation vidare till nya höjder!


Vad jag gör istället
Själv ser jag fram emot att försöka få några andra projekt att lyfta. 

Jag har under de senaste åren startat ett par andra verksamheter som jag nu kommer satsa  mer på. Kichisaga Leadership är ett litet, högspecialiserat konsultföretag som tränar chefer i näringslivet i ledarskap, genus och mångfald. Hittills har vi genomfört uppdrag för chefer i Sverige, Baltikum, London och USA. 

Föreningen Lyssnare Utan Gränser startade jag efter en lyckad "Leadership & Listening Skills"-workshop för människorättsadvokater i Pretoria, Sydafrika. 

Jag har också en plats i Malmös företagsinkubator Minc där jag tillsammans med ett gäng programmerare utvecklar Mailendar, en smart tjänst som kommer att underlätta hanteringen av mail, kalender och att göra-listor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar