fredag 8 augusti 2014

Del 2: Antiarabismen i situationen

Jag är för både Israel & Palestina

Antiarabismen i Israel-Palestina-konflikten består i att de människor som har arabiskt ursprung inte värderas lika högt som människor med europeiskt och amerikanskt ursprung. Detta sker i media och i våra sinnen. Denna nervärdering av arabiska folk är bakgrunden till att väst efter andra världskriget kunde låta Israel bli en judisk stat utan att ha en lösning för de araber som redan levde där.

Den orättvisa behandlingen av palestinierna måste konfronteras. De antiarabiska fördomar som finns i vår västerländska kultur gör att vi tillåter palestinier fördrivs, förtrycks och dödas, som om deras liv betyder mindre. Dessa fördomar måste vi konfrontera i oss själva och bemöta hos andra. 

Sedan Sovjetunionens fall, har araber fått den ställning som tidigare kommunister hade, för att motivera militära utgifter och krig. George Bushs "krig mot terrorn" är i praktiken ett krig mot muslimer och araber, och Sverige som nation har i många fall spelat med i detta krig, som i praktiken är en form av rasism.

Det finns mycket mer att säga om antiarabism. Jag vill gärna höra vad du har att säga om hur den ser ut, hur den uppstått och hur den funkar.

[föregående del: Att dela upp i goda och onda är ett tankefel - nästa del: Antisemitiska uttalanden]
_________
”Jag är för både Israel och Palestina” är en serie blogginlägg om Israel och Palestina som syftar till att fördjupa min och din förståelse av konflikten. Det är mitt bästa tänkande just nu. Jag bygger på andras tankar, erfarenheter och formuleringar. Och vill gärna tänka vidare utifrån vad du har att säga. Låt oss bygga förståelse för denna konflikt tillsammans så att vi på sikt kan bidra till en permanent, fredlig lösning av den.

Jag är för både Israel och Palestina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar