fredag 8 augusti 2014

Del 5: Antisemitismen i dagens konflikt

Jag är för både Israel & Palestina

Antisemitism som skapat rädsla

Israels agerande kan inte ursäktas, det är folkrättsvidrigt.

Men för att vi ska kunna bidra till en lösning av konflikten behöver det förklaras och förstås utifrån en större kontext av antisemitism. Århundraden av antisemitism och judisk skräck, förintelsen i mitten av förra århundradet samt årtionden av israelisk skräck för grannar som vill utplåna deras stat. Djupt rotade erfarenheter av sårbarhet och utsatthet.

Dessa rädslor är lätta att använda för att skapa stöd för krigshandlingar såsom skett nu i sommar.

Hur antisemitismen funkat i sommarens mediastorm

Kriget i Gaza är inte den enda fasansfulla konflikten i världen i sommar. Och vi reagerar inte alltid lika kraftigt när länder begår fruktansvärda handlingar som drabbar civilbefolkningar. En anledning att reaktionen varit starkare i denna konflikt  Uppmärksamheten som denna konflikt fått är ett exempel på hur antisemitism fungerar - judar porträtteras och fokuseras på som de värsta förövarna i världen.

Missförstå mig inte: det är rätt och riktigt att reagera mot Israels övergrepp och att kräva stopp för dem, men om vi samtidigt är omedvetna om hur antisemitismen fungerar bidrar vi till att låta judars historiska roll i västvärlden upprepa sig. Vissa judar gör smutsjobbet åt de verkliga makthavarna. Judar som grupp får skulden och de verkliga makthavarna kan, likt Pontius Pilatus, två sina händer och se oskyldiga ut.

Det hela är ett arrangemang som är fruktansvärt, eftersom vi vet att i förlängningen av denna särbehandling har vi förintelsen. Och eftersom vi vet att nationalistiska, rasistiska och nazistiska strömningar för närvarande är på frammarsch i Europa. 
”Jag är för både Israel och Palestina” är en serie blogginlägg om Israel och Palestina som syftar till att fördjupa min och din förståelse av konflikten. Det är mitt bästa tänkande just nu. Jag bygger på andras tankar, erfarenheter och formuleringar. Och vill gärna tänka vidare utifrån vad du har att säga. Låt oss bygga förståelse för denna konflikt tillsammans så att vi på sikt kan bidra till en permanent, fredlig lösning av den.

Jag är för både Israel och Palestina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar