fredag 8 augusti 2014

Del 7: Maktlöshet och distansering

Jag är för både Israel & Palestina

Situationen i Palestina, en av världens allra svåraste konflikter, behöver mångas hjärtan och intellekt för att närma sig en lösning. De av oss som inte berörs direkt av konflikten behöver bestämma oss för att låta den här konflikten vara viktig för oss, bestämma oss för att även det här är en del av vår värld. 

Vi som inte drabbas direkt av kriget, särskilt de av oss som har förfäder från Sverige, kan lätt känna saker i stil med: "Men måste de hålla på och bråka?! Kan de inte bara leva i fred - som vi!" Det är en känsla som vi kan välja att dölja oss bakom, för att slippa erkänna att vi också har del i den här konflikten. Vi har det både genom antisemitismen i vårt land, vår roll i andra världskriget och decennierna därefter, samt genom att många svenskar har nära relationer i Mellanöstern.

Alla, oavsett om vi drabbas eller ej av kriget, har en tendens att fastna i passiva maktlöshetskänslor. Varje steg vi tar för att komma ut passivitet är både ett bidrag till att på sikt lösa ett steg för vår egen utveckling.

Det är aldrig vettigt att döma oss själva som för små, för dåligt informerade eller för mycket eller lite av något annat för att låta bli att göra vad vi kan. 

Vi behöver utgå från att vi kan göra skillnad. Var och en av oss behöver fundera på vad det betyder i just ditt fall. De "små" sakerna, som att lyssna på personer vars familjer och släktingar drabbas är lika viktigt som "större" saker som att ställa politiska krav. Agera sedan för att göra skillnad, utifrån var du befinner dig.

Vårt självständiga tänkande och vår individuella omsorg behövs - oavsett vilken vår bakgrund är.

Låt oss se till att skaffa kunskap - för att få en så fullständig bild som möjligt i allt som är tillgänglig för oss, genom att lyssna på dem som drabbas. Lyssna mer än vi förklarar. Förutom att du skaffar dig kunskap är det dessutom ett erkännande av det lidande den du lyssnar på utstår och ett sätt för den personen att bearbeta sina upplevelser.

Vi måste konfrontera vår egen självgodhet, vår vilja att antingen välja sida eller hålla distans, som om det som sker inte har något med oss att göra.

Låt oss lära oss mer om situationen och engagera våra hjärtan och vårt tänkande i det som händer. Det händer i vår värld. 

Vi kan spela en roll. Vem vi än är, så är vi engagerade. Låt oss kliva ur vår försiktighet och tänka, prata, lyssna och agera kraftfullt. Hur den kraftfullheten ser ut är upp till var och en av oss, beroende på vilket sammanhang vi lever och verkar i.

Vi behöver göra det för alla våra systrar och bröder i Palestina och Israel - och för vår egen integritet.

[föregående del: Antisemitismen är viktig att bekämpa för alla befrielserörelser]
_________
”Jag är för både Israel och Palestina” är en serie blogginlägg om Israel och Palestina som syftar till att fördjupa min och din förståelse av konflikten. Det är mitt bästa tänkande just nu. Jag bygger på andras tankar, erfarenheter och formuleringar. Och vill gärna tänka vidare utifrån vad du har att säga. Låt oss bygga förståelse för denna konflikt tillsammans så att vi på sikt kan bidra till en permanent, fredlig lösning av den.

Jag är för både Israel och Palestina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar